A birs

A birs nagyon magas pektintartalommal rendelkező gyümölcs. Emésztést segítő hatását évszázadok óta kiaknázzák, de enyhe görcsoldóként, fájdalomcsillapítóként is alkalmazták egykor a birsből készült főzetet.
A birslekvár nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Jóllehet a nyers gyümölcs C-vitaminban gazdagabb, mint az alma vagy a körte, de a hőkezelés során ez jelentősen csökken.
Kisebb mennyiségben található benne A-, valamint többféle B-vitamin is,az ásványi anyagok közül pedig számottevőbb vas- és magnézium-tartalommal rendelkezik.

 

A birset a népi gyógyászat is igen nagyra értékeli. Magas rosttartalma révén elősegíti az egészséges székletképződést, ezért székrekedés esetén jó eszköz lehet.

 

Ugyanakkor a gyümölcs pektintartalma és összehúzó hatása által hasmenés ellen is kiváló. Így mindkét emésztőszervi zavarban alkalmazható.

Gyógyászati szempontból különösen értékes része a magja. Magjából készült vizes kivonatnak bevonó, lágyító, nyugtató hatása van, ezért gyomornyálkahártya- és toroknyálkahártya gyulladásnál, köhögésnél és hűlésből származó betegségeknél használjuk.

Népi gyógymódként szemgyulladásnál, repedezett bőrre, kisebesedett szájnál, égési sebre, aranyércsomónál is alkalmazzák. Ajánlható bélgyulladásra is.
Ha nincs a kéznél gyümölcs, a birsalmafa levele szárazon eláll a zacskóban, amit bármikor elő lehet venni. „Valóban úgy van, hogy segít a hasmenésen, de kevesen tudják, hogy ugyanilyen hatással van a székrekedésre is. „
A birs egyedi, különleges illattal és zamattal, a kései gyümölcshöz tartozik. Gyakran még zöld állapotban szüretelik, de felhasználni csak akkor tanácsos, amikor viaszos héja sárga színűre változik, a gyümölcs pedig összetéveszthetetlen illatot áraszt.

Télire száraz, hűvös helyen hónapokig is tárolható, viszont érdemes mindig akkora mennyiséget fazékba vagy sütőbe tenni, amennyit épp felhasználunk.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 + négy =