A csukamájolaj áldásos hatása

A csukamájolaj tartós fogyasztása csökkenti a felső légúti fertőzések kockázatát is, valamint  az influenzafertőzés gyakoriságát iskoláskorú gyerekeknél.

Sok D-vitamin hiányban szenvedő ember érez fájdalmat a lábaiban és nehezükre esik felmenni egy lépcsőn. A csont- és izomfájdalom a két elsődleges tünete a D-vitamin hiányának. A csukamájolaj emeli a szervezet D-vitamin szintjét, ami növeli az izomerőt és csökkenti az izomfájdalmat. A csukamájolaj magas omega–3 zsírsav tartalmánál fogva hatásos az ízületi kopások és gyulladások kezelésében is.

A közelmúltban két szakmai fórum, a Nemzetközi Osteoporosis Alapítvány és az Észak-amerikai Menopausa Társaság is állásfoglalást tett közzé az időskori csontritkulás kezelésével kapcsolatban. Egybehangzóan állítják a betegség kialakulásában a megelőzés fontosságát. Klinikai tapasztalatok szerint a D-vitamin-hiány nem csak a csontritkulás és a csonttörések kialakulásában játszik szerepet, hanem az elesésre való hajlamban is.

Ugyanis a  D-vitamin + kalcium fokozta az izomerőt és a tartási stabilitást, ami az elesések számának 65%-os  csökkenésével járt együtt . Mindez azzal magyarázható, hogy az izomszövet igen gazdag D-vitamin-receptorokban, és az izomműködés szabályozásában a kalciumnak meghatározó szerepe van.

A D-vitamin hiánya nem csak a csontfejlődési zavarok és a csontritkulás, hanem egy sor gyakori betegség kockázati tényezője is.

Általánosan elfogadott, hogy az 1-es típusú diabetes(1TD) egy autoimmun gyulladásos betegség. Genetikai hajlam és környezeti tényezők is részt vesznek kialakulásában.Egy norvég kutatócsoport közel 2000 személy adatainak feldolgozása alapján arra a megállapításra jutott, hogy a csukamájolaj fogyasztása csecsemőkorban csökkenti az 1TD kialakulásának kockázatát.Egy másik tanulmány arról számolt be, hogy a D-vitamin fokozta az inzulintermelést .

Az elmúlt évtizedekben számos megfigyelés utalt arra, hogy az alacsonyabb D-vitamin-szint a 2-es típusú diabetes (2TD) egyik kockázati tényezője is. Sőt, a D-vitamin-szint alacsonyabb volt olyan felnőtteknél is, akik a diabeteses „rizikócsoportba” tartoztak. (pl.inzulinrezisztencia, vagy csökkent inzulin elválasztás).

Egy tanulmány arról számolt be, hogy a D-vitamin-hiány együtt járt az idős emberek csökkent szellemi teljesítőképességével. A D vitamin hiány növelheti az Alzheimer kór és a Parkinson-kór kockázatát is.

Egyértelmű összefüggést találtak a vér D-vitamin-szintje és a sclerosis multiplex között: az alacsonyabb D-vitamin-szint a sclerosis multiplex gyakoriságának növekedésével járt együtt.

A D-vitamin bevitele csökkentette a Crohn-betegség aktivitását, ami együtt járt a csontanyagcsere javulásával is.

Hazai szerzők kitűnő összeállítása számolt be a D-vitamin-hiány szerepéről a krónikus szívelégtelenség (az egyik leggyakoribb halálozási ok) kialakulásában. A csukamájolaj bevitelével nagyszerűen erősíthetjük a szívműködést, melynek révén megelőzhetjük a szívbetegséget is. Ez még szívroham és szívműtét után is erősíti a szívműködést. Mindez az Omega-3 zsírsavnak köszönhető, mely javítja a vénák állapotát a sérülések után. Az A- és D-vitamin szintén fontos szerepet játszik az ásványi anyagok felszívódásának elősegítésében, az izomműködés fokozásában és a vérerek rugalmasságának növelésében.

Az alacsonyabb D-vitamin-szint fokozza a HIV-fertőzés súlyosságát és csökkenti a túlélés időtartamát.

A kutatók azt is kimutatták, hogy naponta 1-2 teáskanál csukamájolaj segít megelőzni olyan komoly betegségeket, mint a rák, a veseproblémák és a magas koleszterinszint.

Mivel az A-vitamin zsírban oldódik, ezért a csukamájolaj túlzott fogyasztása esetén A-vitamin túladagolás léphet fel. A „túladagolás” napi 1,25 kg csukamájolajban lévő A-vitamin fogyasztását jelenti 50 kg-os felnőtt esetén (túladagolásnak számít 25 000 NE/kg A-vitamin fogyasztása hosszabb időn keresztül.)

Hagyományosan kanalas orvosság formájában hivatalos a magyar gyógyszerkönyvben az angolkór, a tuberculosis és a szaruhártya-elfajulás kezelésére.

Kedvező hatását a magas A- és D-vitamin-tartalommal magyarázzák.

Bár ez a hatása kétségtelen, a kellemetlen íze és szaga miatt napjainkban már alig alkalmazzuk ebben a formájában.

Az újabban forgalomba hozott csukamájolaj tartalmú kapszulák íztelen és szagtalan, ugyanakkor az adagolása és tárolása is egyszerűbbé vált.

Forrás:  nutripharma.hu/img/files/csukam/web_csukam_szakma_OH.pdf

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

három × 1 =