A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika

“A hagyma olyan értékes, mint egy egész patika”- mondta róla Paracelsus

Immunrendszerünk ébrentartását segíti elő a hagymabor: 6 fej hagymát lereszelünk, leöntjük 2 l vörös borral. Egy hétig érleljük. Naponta kétszer fél dl-t iszunk belőle mézzel édesítve éhgyomorra. A hatás megéri a fáradságot!

A vöröshagyma különösen nyersen nagyon tápláló. Sok benne az ásványi só, és többek között még E vitamint is tartalmaz. Fontos megjegyezni, hogy rendkívüli melegítő hatása van, ezért lázas betegeknek ne adjuk.
Tápértéke megfelel a fokhagymáénak, még gyógyító hatásban is szinte megegyezne.

Tudnunk kell róla, ha a fokhagymából, és a vöröshagymából sokat fogyasztunk, gázokat okoz a belekben.

A vöröshagyma igen sok értékes ásványi anyagot és vitamint tartalmaz: a kalcium, foszfor, kálium, nátrium, magnézium, vas, réz, cink mellett megtalálható benne a B1, B2. B3, B5, B6 , C vitamin valamint folsav és biotin is.

A hagyomány szerint ha nyitott sebekre, pattanásokra vagy gennykeltő baktériumok okozta kelésekre rakjuk, enyhül a fájdalom, és tisztító, érlelő hatása miatt hamarabbi a gyógyulás. (A bőr alatti láthatatlan szálkák előbukkanásában is segít).

Indiai kutatók alátámasztották azt az elterjedt nézetet, hogy ez a zöldség véd a zsíros ételek miatt kialakuló koleszterinszint-növekedéssel szemben. A hatás eléréséhez az is elegendő, ha a zsíros étellel együtt 4-6 dkg nyers vagy bármilyen módon elkészített hagymát eszünk. Emlékezzünk csak: régen, a földeken dolgozó emberek alapvető táplálékukat, a szalonnát általában hagymával fogyasztották, így érezhették, hogy segít a zsír emésztésében.

Gyógyító hatása a Távol-Keleten:

Az indiai gyógyászatban kipréselt nedvét a fülbe csepegtetve csökkentik a fülfájást. A préselt hagymalét vizelethajtásra és lázcsillapításra egyaránt adják, külsőleg pedig rovarcsípéses bőrgyulladás enyhítésére, sebek méregtelenítésére javasolják.
Nepálban a vöröshagyma préselt nedvét azonos mennyiségű mézzel keverve köptetésre használják. Túróval és sóval keverve pedig hasmenés megszüntetésére javasolják.

A kínai gyógyászatban a vöröshagyma rendszeres fogyasztását a magas vérnyomás megelőzése céljából is ajánlják.