A medvehagyma felhasználási módjai

Főzhetünk belőle krémlevest, mártást, főzeléket is, sós süteményekbe, pogácsába is kiváló, bár gyógyhatása leginkább nyersen érvényesül.

A leveleket legjobb salátákba keverve, szendvicsben vagy vajas kenyérhez fogyasztani. Hűtőszekrényben, vízbe téve, vagy vizes konyharuhába tekerve pár napig eltartható. Igyekezzünk minél kevesebb ideig tárolni.

Felhasználás előtt mossuk meg a leveleket, esetleg töröljük szárazra papír kéztörlővel. Csak közvetlenül ekkor érdemes felvágni, vagy aprítani, hogy aromáját megőrizzük. Ha pesztót készítünk belőle, a nyers leveleket olívaolajjal, fenyőmaggal (más olajos mag is tökéletes) turmixoljuk össze, így néhány hétig remekül eláll és kiváló főtt tésztákhoz vagy pirítósra kenve.
A mélyhűtőben a zsenge medvehagyma hosszan megőrzi friss aromáját. Ha nagyobb mennyiségben tudunk belőle tavasszal gyűjteni, egész évben használhatjuk. Megmosva, megszárítva, egészben hagyva készítsünk belőle kis, lapos csomagokat – fóliázva vagy hűtőtasakban elrakva. Fagyosan apróra törhető és éppen olyan, mintha frissen vágnánk, késsel.

Virágzó fázisában minden gyógynövényben koncentráltabban vannak jelen a hatóanyagok. Például a csalán leginkább virágzáskor szedve fejti ki vízhajtó és méregtelenítő hatását. . A medvehagyma esetében is igaz, hogy virágzáskor még jobb hatásfokkal érvényesülnek gyógyászati tulajdonságai, bár az íze (és az illata is) sokak számára ilyenkor már túlságosan erőssé válik.

Lé formájában: a kipréselt medvehagyma levét adhatjuk joghurthoz, kefirhez, de teához vagy vízhez keverve egyaránt fogyasztható

Fűszernövényként: virágzás előtt leveleit saláták, levesek és szószok készítéséhez használjuk, felaprózva vajas kenyérre is szórhatjuk, de különböző húsok ízesítésére is alkalmas

Fűszerpasztaként: össze turmixolva vagy felaprózva (olívaolaj, medvehagyma, kevés só esetleg parmezán sajt) jól zárható üvegben, akár a következő évig is eláll. Jellegzetesen markáns és sós íze miatt, az ételek készítésekor ne használjunk sót. Köretként burgonyához, tésztafélékhez vagy rizshez is kiváló.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

húsz + 10 =