A savanyú káposzta a belek seprűje!

Amikor diétára, egészséges táplálkozásra gondolunk, sokszor megfeledkezünk nagyanyáink ősi praktikáiról.

Hippokratész univerzális gyógyszerként javallotta, Sebastian Kneipp a XIX. századi német szerzetes – természetgyógyász a „bél seprűjének” nevezte.
A savanyú káposzta gazdag B12-vitaminban. Ez a vitamin rendkívül fontos a szellemi frissesség, a vitalitás, a stressz leküzdése, a vörös vértestek képzése, a csontszövet képződése és a szívizmok számára. (B12-vitamint találhatunk a húsban is. Ezért a savanyú káposzta fontos élelmiszer a vegetáriánusok számára is.)

A savanyú káposzta gazdagon tartalmaz folsavat. A B-vitaminok és a folsav megakadályozza a túl magas homocystein értékeket. A homocystein egy agresszív aminosav, ami az ereket és a szívet fenyegeti, ha túl sok húst és túl kevés zöldséget eszünk.

 

Energiatartalma alacsony, 100 gr csupán 20 kcalt tartalmaz.

Jelentős többek között a C vitamin, niacin, karotin, B1 vitamin, K vitamin, Folsav, Foszfor, Calcium, Kálium, Nátrium, Magnézium tartalma.

 

A szív és érrendszeri betegségek, emésztési-, bélbetegségek mellett javasolják a sebgyógyulás segítésére pl. operáció után a magas kálium tartalma miatt.

 

Aki rendszeresen savanyú káposztát eszik, vitálisabbnak, frissebbnek érzi magát, jobban ellenáll a stresszhelyzeteknek.

Immunrendszere jóval erősebben védekezik a meghűléses betegségek ellen.

A reumapanaszokat is enyhíti a savanyú káposzta, mert megakadályozza az ízületekben a savkristályok lerakódását.

 

Nagy a ballasztanyag tartalma, a tejsavbaktériumok mellett, antibakteriális anyagok sorát tartalmazza. Erjedésekor jótékony hatású, savtermelő baktériumok szaporodnak el, melyek gátolják a káros mikrobák elszaporodását és kedvező hatással vannak a bélflórára. Segíti a bélflóra regenerálódását ( pl. antibiotikum után ).

A savanyodásnak köszönhetően a káposzta megőrzi magas C-vitamin tartalmát. A magas rost tartalom serkenti az emésztést, tisztítja a szervezetet.

Cukorbetegek is ehetnek savanyú káposztát, mert nem jelent terhelést szervezetüknek.

Szabályozza a vércukrot, tisztítja a beleket, segíti  a máj működését, csökkenti a koleszterint.

 

Az egyik legértékesebb hatása a savanyú káposztának, a kandida elleni győzelem. A savanyú káposzta napi 2-3 alkalommal való fogyasztása, akár egy hónap alatt legyőzheti a szervezetünkben túlzottan elszaporodott élesztőgombákat. Azt megelőzően szükséges a két heti teljes, SZIGORÚ DIÉTA. Semmi szénhidrát, vagy cukor, cukortartalmú gyümölcs. Lehetőleg hús, hal, csirke és savanyú káposzta, minden étkezéshez. Azt tudnunk kell, hogy az erjesztett táplálékok a legegészségesebbek, és kúraszerűen legalább hat hétig fogyaszthatók.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

tizenkilenc + 3 =