A szelídgesztenye mint gyógynövény!

Tavasszal a friss rügyek fogyasztása a nyirokkeringés hatékonyabb működését segíti elő.

Az őszi szüretelés idején a gesztenye gyümölcsét gyomor és bélhurut, orrvérzés, valamint lumbágó kezelésére javasolják.

Hasmenés esetén a nyers gesztenyét felvágjuk és annak belsejét fogyasztjuk. Nagy kálium

tartalmának köszönhetően nyugtatólag hat a belekre és pótolja az elvesztett ásványokat.

A kéreg megszárítva, porosítva, mézzel keverve kiváló köhögés- és vérzéscsillapító.

Szelídgesztenye cukorbetegeknek!

A szelídgesztenye alacsony energiatartalmának köszönhetően jól beilleszthető a cukorbetegek étrendjébe. Nagyrészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz, fogyasztása hozzájárul a telített zsírsavbevitel csökkentéséhez. A cukorbetegek körében a legnagyobb gondot az édességek, desszertek fogyasztása okozza. A gesztenye 30-35 %-nyi összetett szénhidrát-, alacsony energia-, magas élelmirost-tartalmának köszönhetően kiváló alapanyaga lehet cukormentes édességeknek.

A gesztenye nyugtatóan hat az érzékeny nyálkahártyára.

A szelídgesztenye drogja a homeopátiában a görcsös köhögés és végbélgyulladás kezelésében használatos.

A nyers gesztenye vásárlásakor a nagy szemű, fényes héjú, sötétbarna fajtákat keressük. Semmiképpen ne vásároljunk fakó színű, zörgő héjú tavalyi gesztenyét, mivel ez már annyira összeszáradt, hogy lehetetlen puhára főzni és meghámozni.

Az egészséges gesztenye a dióhoz hasonlóan néhány hétig hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig eltartható.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

négy × öt =