A tavasz nagy klasszikusa a gyógyító spárga!

Ajánlatos inkább nyersen fogyasztani, mert főzéssel károsítjuk gyógyító erejét. Étkezésre főleg fiatal hajtásait használjuk.

A benne levő E- és B3-vitamin jótékonyan hat a vérkeringésre, szabályozza a vérnyomást és a koleszterinszintet is. C-vitamin-, gyümölcssav- és mangántartalma gondoskodik a zsírégetés fokozásáról.

Tartalmaz kalciumot, foszfort, vasat, nátriumot, káliumot, A vitamint, niacint és C vitamint. Nyomelemekben is gazdag, van benne ón, szilícium, molibdén.

A folsav, a vas és a réz segít a vérképzésben, és fitté varázsol, a rengeteg ballasztanyag pedig a jó emésztésért felel.

Jótékony hatással van a szívműködésre, a májra, a hasnyálmirigyre, a lépre, a tüdőre, a bőrre, és számos belső elválasztású mirigyre – agyalapi mirigy, pajzsmirigy, tobozmirigy, hasnyálmirigy – és a mellékvesékre is.

Helyre állítja a vér sav-lúg egyensúlyát. Ezt a tulajdonságát a benne található nagymennyiségű asparaginnak (Asparagus officinalis) köszönheti.

Mivel szinte minden bőrproblémát így az ekcémát is a vér elsavasodása okozza, és a spárga lé rendkívül gazdag fémekben, ami a vér lúgosítását szolgálja, így a vértisztítás következtében a bőr is megtisztul.

Vízhajtónak is használják, de előfordulhat, hogy a vizeletet megszínesíti, és az erőteljes esszenciájú olajtartalma különös szagot kölcsönöz neki. Koncentrált összetevői miatt elég belőle egyszerre csupán fél dl-t fogyasztani.

Enyhe hashajtónak is használják.

Folyamatos használata csökkentheti, akár meg is szüntetheti a reumatikus fájdalmakat, valamint a köszvényt.

Afrodiziákumként tartják számon, mert tele van folsavval, B6-vitaminnal, és E vitaminnal, ami felturbózza a tesztoszteron, ösztrogén és progeszteron hormonokat.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

5 × 3 =