Alvás altatószerek nélkül, természetesen

Tudta, hogy az átvirrasztott éjszakák réme kétszer annyi nőt fenyeget, mint férfit?

A nők hormonszint-ingadozásuk (havi menstruáció, várandóság időszaka, szülés utáni állapot, menopauza), valamint a férfiakét meghaladó terhe­lésük miatt nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A népesség 10–15 %-át érintő, kínzó alvászavarok közé nemcsak az álmatlanság tartozik, hanem számos más elalvási, átalvási rendellenesség, és ébredési probléma is. Okai között szerepelhet a stressz, napi problémák fel nem dolgozása, és tovább cipelése egy további napra.

Számos betegség kísérő tünete az alvászavar, a depresszi­ósok 90 %-ánál fordul elő. Bizonyos gyógyszerek, például a magas vérnyomás elleniek, illetve a hormonkészít­mények is alvászavart okozhatnak.

 

Álmatlanság elleni tea keverék:

Csipkebogyó, árvacsalánfű, kakukkfű, szeder levél, levendula egyforma arányban.

 

Álmatlanság elleni nyugtató tea keverék:

2-2 rész levendula, majoránna, 1-1 rész kamilla, komló, macskagyökér.

 

Feszültség oldó, szorongás csökkentő tea keverék:

3 rész majoránna, rozmaring és 4 rész bazsalikom. Ha valaki a fűszernövények keverékétől ódzkodik, akkor gyógynövényekből: 2 rész szurokfű, 3 rész fehér árvacsalán, 5 rész kálmosgyökér.

 

Nyugtató, altató hatású tea keverék:

1 rész citromfű, 3 rész levendulavirág, 6 rész szurokfű.

Vagy 1 rész citromfű, 1,5 rész édeskömény, 2,5 rész komló, 2,5 rész galagonyavirág, 2,5 rész macskagyökér.

A tea édeskömény összetevője azoknak hasznos, akiknek rossz emésztésük okozta puffadás miatt nyomást éreznek a szívük tájékán.

 

Naponta 3-szor ihatunk a teakeverékből, étkezések után. A gyógyteák legalább 2-3 hét után fejtik ki hatásúkat.

Alvászavarok esetén a tea keveréket kicsit emelt adagban – (nem 2 evőkanállal, hanem hárommal teszünk a bögrébe), – lefekvés előtt fél órával igyuk meg.

Jó tudnunk azt is, hogy a citromfüvet önmagában is alkalmazhatjuk altatóként. Csökkenti a félelmet, a feszültséget, megkönnyíti a napi stressz feldolgozását.

 

Figyelmeztetés! Aki szintetikus nyugtatókat szed, a gyógyteákat kiegészítőként, de ne a gyógyszerek helyett igya, mert a tablettáit csak fokozatosan hagyhatja el, melynek idejét és mennyiségét mindig a gyógyszereket felíró orvos határozza meg!  Ha valaki szeretne leszokni a szintetikus nyugtatókról, a gyógynövények ebben nagy segítséget nyújtanak.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

kettő × 1 =