Amikor tényleg baj a havibaj 3.rész

Változókorban

Az intim gondok megszaporodnak, de legalábbis megváltoznak a klimax közeledtével. A petefészkek hormontermelése csökken, és a hormonháztartás egyensúlyának felborulását többfajta kellemetlen tünet kíséri. Ilyen például a hüvelyszárazság, az alvászavarok, a nyugtalanság, a visszatérő hőhullámok.

Ezekre a panaszokra is találhatunk enyhítő szereket a természet kincsei között.

A hüvelyi irritáció, a hüvelyszárazság ellen érdemes kipróbálni a zabpelyhes fürdőt (ehhez előre megfőzött, vászonzacskóba tett zabpelyhet tartsunk a kádcsap alá, és folyassuk át rajta a vizet).

A hőhullámokra, az éjszakai izzadásra szójafehérje, E-vitamin és barátcserje, az alvászavarokra és hangulatváltozásokra pedig valeriána és orbáncfű lehet a gyógyír.

Éljen több örömmel!

Gyógynövényekkel vissza lehet adni az elveszített szexuális kedvet, pótolható a csökkent libidó? Természetesen ez nem ilyen egyszerű, de több olyan növényt is ismerünk, amely ilyen esetekben is jó hatású.

A legtöbb jót a ginzengről lehet olvasni: fokozza az életerőt, az erőnlétet, a libidót, így férfiaknak és nőknek is ajánlják.

Minden hasznos, ami tápláló, erőnlétfokozó, serkentő hatású, így például a vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag csalán és a zeller is növelheti a szexuális energiákat és kedvet.

A perui macagumó (pontosabban annak tabletta formájában elérhető kivonata) mindkét nem tagjainak ajánlható mint vágy- és erőnlétfokozó, energetizáló szer.

Férfiaknak ezenkívül a tökmag is hasznukra válhat (magas E-vitamin-tartalma miatt); a medvehagyma és több fűszer is alkalmas a nemi vágy fokozására: például a bazsalikom, a gyömbér, a bors, a fahéj, a szegfűszeg, a borsikafű és a kakukkfű.