Az örök dilemma: fehér vagy zöld spárga?

A fehér spárga íze lágyabb, a zöldé intenzívebb, a lila spárgáé valahol a kettő között.

Legfinomabb része a fej, ez a legpuhább, legízletesebb. A szár rostosabb, enyhén kesernyés.

A spárga színe nem befolyásolja jótékony hatását. A fehéret alaposan meg kell hámozni, egészen a fej alatti résztől kezdve a fás végeit le kell vágni.

 

A zöld spárgát nem kell hámozni, elegendő a fás végét levágni, vagy csak az alsó részét megtisztítani.

Fehér és lila spárga esetében adj hozzá még kevéske citromlét, így megőrzi színét. Zöld spárgához nem kell citromlé, attól szürkés színű lenne.

 

Azt azért érdemes tudni, hogy a spárgának magas a nitrát tartalma, ami miatt nem szabad újból felmelegíteni.
A spárgát lehetőleg azonnal használjuk fel, mert gyorsan romlandó zöldség, emellett jelentősen veszít vitamintartalmából. Hűtőszekrényben hámozatlanul, nedves konyharuhába csavarva (nehogy kiszáradjon) három-négy napig friss marad.
Csak a friss spárga íze finom. A spárga ne legyen megtörve, fényes és ropogós legyen. Frissesség jele még, hogy a feje be van zárva.

 

Egy speciális módszer: két rudat dörzsölj össze, és ha könnyen megszólal, nyikorog, akkor friss.

Szezonja április közepétől, június közepéig tart. Igyekezzünk minél több spárgát fogyasztani, hogy gyógyító hatását élvezhessük!

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 × öt =