Birs felhasználása

Aki még csak nyersen kóstolta a birsalmát, nem éppen a kedvenc gyümölcsei között fogja számon tartani. Fanyar és savanykás íze miatt bármilyen formában készítjük el, bőven kell hozzá cukrot adni. Természetesen a cukor mennyiséget váltsuk ki valamilyen alternatív édesítőszerre.

Birsalmasajt

Az érett birsalmákat alaposan mossuk meg, vágjuk negyedekre, és forró vízben főzzük puhára (kuktában gyorsabb), majd a leszűrt gyümölcsöt törjük össze burgonyapüré állagúra. (A főzővizet ne öntsük ki, mert a zselé készítéséhez fel tudjuk használni.) Minden kilogramm tört gyümölcshöz kb.80 dkg nyírfacukrot keverünk (lehet kevesebb is) és további 10-15 percig kavargatjuk. Ha túl kevés ideig főzzük, fennáll a veszélye, hogy a készítmény idő előtt megpenészesedik a magas víztartalom miatt. Ízesíthetjük egy citrom vagy narancsa facsar levével, de akár gyömbérrel is.
Ízlés szerint keverhetünk bele diót, mandulát, mogyorót, pisztáciát, kesudiót vagy mazsolát. Öntsük például őzgerincformába, de bármilyen desszertes, bonbonos forma is alkalmas rá. Amikor megdermedt, borítsuk ki a formából és száraz, szobahőmérsékletű helyen, időnként forgatva szárítsuk néhány hétig. Fogyasztásig celofánba csomagolva tárolhatjuk.

Birsalmakocsonya

A gyümölcs héjából és magházából készül a kocsonya, mely pektin-tartalmának köszönhetően válik majd zseléssé. Ezeket az egyébként melléktermékeket annyi vízben kezdjük el főzni, amennyi ellepi. Amikor a lé pirosassá kezd válni, levesszük a tűzről, és szűrőben lecsepegtetjük. Amennyi deciliter lé csepegett le, annyi dkg nyírfacukrot keverjünk hozzá, két citrom kifacsart levét és kb.3 dkg agar-agart, és lassú tűzön főzzük tovább, amíg besűrűsödik. Tortaformába töltjük , esetleg kis tálkákba adagolhatjuk, de befőttes üvegbe is tölthetjük.

 

Birsalmapüré

Hozzávalók: 1 kg birsalma, 10 dkg nyírfacukor, ízlés szerint egy csipet fahéj, csillagánizs, vanília, szegfűszeg, szerecsendió.

A birsalmákat egyenként alufóliába csomagoljuk és puhára sütjük. Kis fogpiszkálóval szúrópróbát tehetünk. A puhára sült és lehűtött birsalmákat kicsomagolás után átpasszírozzuk és hozzáadjuk a nyírfacukrot, ízlés szerint fűszerezzük a fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, szerecsendióval. Néhány szem csillagánizst is dobhatunk hozzá. Folyamatos keverés mellett felforraljuk. Egy kilogramm birsalmából kb. 500 g illatos püré lesz. Kiforralt üvegekben, tartósítószer nélkül, hűtőben tárolva két hétig áll el.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

19 − tizenkilenc =