Egy rég elfelejtett olaj Nagymamám patikájából

Akik a 70-es évek előtt születtek biztosan emlékeznek a csukamájolaj „felejthetetlen” ízére. (Akikkel a szülei szedették, mit nem adtak volna akkor lágy zselatinkapszulás csomagolásáért.) 🙂

A csukamájolajat a tőkehal vagy egyes cápafajok májából nyerik ki vagyis semmi köze nincsen a csukához. Nagy mennyiségben tartalmaz viszont omega-3 zsírsavakat, jódot, valamint A- és D-vitamint is.

A történet pedig ott kezdődött, hogy a tőkehalak az év bizonyos szakaszaiban igen nagy tömegben jelentek meg a norvég tengerpartok közelében. A kifogott halak máját nagy hordókba rakták s a magától kicsepegő olajat, (sárga csukamájolaj) összegyűjtötték és számos betegség kezelésére, ill. megelőzésére fogyasztották.

A csukamájolaj hatásosságát az angolkór gyógyításában csak 1918-ban bizonyították, viszont egy évvel később már a napfény gyógyító hatását is felismerték, és 1922-ben pedig kimutatták, hogy nem a csukamájolaj A-vitamin tartalma, hanem egy addig nem ismert hatóanyag, a D-vitamin gyógyítja az angolkórt.

Az utóbbi évtized kutatásai alapján igen jelentősen felértékelődött a csukamájolaj szerepe, mint a természetes D-vitaminban leggazdagabb tápanyag. Kiderült ugyanis, hogy a csontanyagcserében játszott közismert hatásán túlmenően meghatározó módon részt vesz a sejtfunkciók szabályozásában is.

Becslések szerint legkevesebb 500 gén működését közvetlenül a D-vitamin szabályozza.

A  D-vitamin szint csökkenés arányban áll a fáradékonysággal.

 

A legismertebb D vitamin forrrások mcg/100g

  • Csukamájolaj 330,0
  • Angolna, füstölt 90,0
  • Tojás sárgája 60,0
  • Hering, nyers 26,7
  • Tojás 24,0
  • Angolna, nyers 22,0
  • Borjú/mahamáj 22,0
  • Lazac, nyers 16,3
  • Lazac, konzerv 13,0
  • Makrela, füstölt, konzerv 10,0
  • Hering, olajos 7,8
  • Szardinia, nyers 7,5
  • Kaviár 5,9
  • Kecsketej 0,25
  • Tehéntej 0,06

A csukamájolaj az egyetlen természetes tápanyag, amely a D-vitamin mellett további két esszenciális anyagot olyan mennyiségben tartalmaz, amely elegendő a szervezet igényének kielégítésére. Ugyanakkor a csukamájolaj minden kétséget kizáróan a legolcsóbb készítmény a kategóriájában.

 

A csukamájolajban található hatóanyagok:

  • A-vitamin ami erősíti az immunrendszert, ellenállóvá tesz a baktériumok és vírusok okozta fertőzésekkel szemben, erősíti a szemet és egészségessé teszi a bőrt.
  • D-vitamin: biztosítja az erős és egészséges csontokat
  • Omega-3 zsírsavak: gyulladás gátló tulajdonságokkal rendelkezik, csökkenti az ízületi gyulladás tüneteit, serkenti az agyi funkciókat,  megelőzi az allergiát, enyhíti az asztmát, csökkenti a stresszt, megkönnyíti a tanulást és segítség lehet viselkedési rendellenességek esetében is.
  • Eicosa-pantoténsav (EPA): Természetes antidepresszánsként működik. Az egész testben csökkenti a gyulladásokat és nagyszerűen hat a keringésre.
  • Dokozahexoén-sav (DHA): ez is egy olyan zsírsav, mely nagyon fontos az egészséges idegrendszerhez, a jó látáshoz és a szép bőrhöz.

Jelenlegi táplálkozásunk nem fedezi szervezetünk D-vitamin, A-vitamin, sem az Omega-3 telítetlen zsírsav szükségletét.

 

Források: hu.wikipedia.org/wiki/Csukamájolaj

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 × 2 =