Érdekességek a gesztenyéről

A gesztenyepüré tejszínhabbal szinte csak Európában, azon belül is a Monarchia országaiban ismert és kedvelt édesség.

Keményítőben gazdag magvaiból gesztenyelisztet őröltek, ebből különböző tészták készültek, vagy kenyérként sütötték és fogyasztották.

Korzikán a Pietra sör alapanyaga. A sziget híres a szárított gesztenye pörkölésével, majd megőrlésével készült gesztenyelisztjéről, amivel levest készítenek.

Az olasz Piemont tartományban részben gesztenyelisztből készül a helyi gnocci. A gesztenye nagyon jól illik vadhúsokhoz és különböző káposztás ételekhez, megfőzve a burgonyaköretet helyettesítheti.

Kőszeg vidékén burgonyához hasonlóan, főve eszik, lisztjét pedig tejben megfőzve fogyasztják.

Toszkána Marradi nevű falujában évszázados múltra visszamenőleg rendeznek „Gesztenyeünnepet”, amikor is október minden hétvégéjén e csemege tiszteletére gyűlnek össze az emberek. Az utcán a házi készítésű lekvárok, mézek, borok, szörpök, pálinkák, lisztek között mindenki kedvére válogathat. Pár éve már hazánkban is rendeznek hasonlókat.

A gesztenye héját szépészeti szerként is használhatjuk, hiszen hajszínezőként is remekül hasznosítható. A belőle készült főzet samponhoz keverve gyönyörű fényt kölcsönöz a hajnak.

Gesztenyefőzés céljára ne a legjobb edényeinket használjuk, mivel a héjból kioldódó lé megfesti az oldalát. Tisztításánál súrolószer helyett tömény ecetet használjunk.

A gesztenye frissességét úgy a legegyszerűbb ellenőrizni, hogy vizet teszünk egy nagyobb tálba és egyszerűen beledobjuk őket. Amelyik nem süllyed el, azt egyenesen dobjuk a kukába.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 × 2 =