Fekete ribiszke a vérnyomáscsökkentő

A fekete ribiszke nemcsak kiváló gyümölcsöt terem, hanem leveléből hatásos vérnyomáscsökkentő gyógyszer is készül. A fekete ribiszke leveléből főzött tea vérnyomáscsökkentő hatását már 1968-ban igazolták!!! J

E témából doktorált a marosvásárhelyi Orvos-Gyógyszerészeti Egyetemen dr. Zágoni Elemér csíkszeredai főgyógyszerész, Rácz Gábor és Rácz-Kotilla Erzsébet professzorok szakvezetésével.

A levél kivonatának gyógyhatásai:

Vizsgálataik során kitűnt, hogy a nyugtató hatás már az első órában igen kifejezetten jelentkezik, a második, harmadik órában tovább fokozódik. A kivonattal létrehozott hatás tartós.

A levéldrognak előnyös vízhajtó hatása van, a nátriumürítés fokozása mellett nem vezet káliumveszteséghez. Hosszú ideig használható vérnyomáscsökkentő, érfalvédő. A hatás főként piknogenol-tartalmának köszönhető.

A népgyógyászatban a leveléből készített teát szamárköhögésre, reumás ízületi bántalmak ellen, vizelethajtóként, vérnyomáscsökkentőként, külsőleg fekélyes sebek kezelésére, légúti fertőzések esetén gargarizálásra, torok- és szájöblögetőnek, fogínygyulladáskor ecsetelőként használják.

Kimerültség esetén
A feketeribiszke-lé foszfor- és ásványisó-tartalmánál fogva gyorsan megszünteti a fáradtságérzést, a kimerültséget csökkenti és gátolja a következményes állapotok (gyomorsavtúltengés, magas vérnyomás) kialakulását.
Sportversenyek előtt a versenyzők állapotát nagyban javítják a feketeribiszke-lében található, gyorsan felszívódó cukrok.

Farkasvakság
A fekete ribiszke leve a látást is javítja. A benne lévő A-provitamin (karotin) a szervezetben A-vitaminná alakul, és részt vesz a retinabíbor regenerációjában, a fényenergiának bioelektromos energiává alakításában. A fekete ribiszke kedvező hatását a farkasvakságban szenvedőknél már régóta ismerik. A vadászrepülők éjjeli látásuk fokozására felszállás előtt feketeribiszke-szörpöt fogyasztottak.

A gyümölcs gyógyhatásai

A gyümölcslevet görcsös, idült hasmenéskor, epe- és vesekőhajtóként, érbántalmak esetén, a gyümölcsből készített mustot tüdőbetegek felerősítésére ajánlják.

A fekete ribiszke gyümölcsének gyógyhatásait a Bolgár Gastroenterológiai Intézet Dietetikus Táplálkozási Klinikáján (ISZUL) T. Tasev vizsgálta epe-, máj-, vese-, szívérbetegségekben, vérszegénységben, kimerültségben, anyagcserebetegeknél és migrénben szenvedőknél.

 

 

Megfigyelték, hogy a feketeribiszke-kúra:

  • csökkenti az erős bélmozgást
  • megakadályozza a rothasztó mikroflóra fejlődését
  • fokozza az epetermelést
  • növeli a máj glikogéntartalmát
  • szabályozza az erek rugalmasságát
  • a sav–bázis egyensúlyt alkalikus irányba tolja.
0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

2 × kettő =