Ittál már akácvizet, netán akác sört?

Csináltál már lekvárt akácvirágból?

Íme a receptek Nagymamám füveskönyvéből!

Akácvíz : 1 liter víz, 3-4 dl akácvirág szirom, fél citrom leve, ízlés szerint méz.
A vízbe beleszórjuk a virágszirmokat és felforraljuk. Néhány percig hagyom forralás után elzárjuk a lángot. 3-4 óra áztatás után leszűrjük, majd amikor kihűlt citrom lével és mézzel ízesítjük. (A méz el is hagyható belőle).

Akáclekvárhoz kb.3 liternyi akácszirmot kell szednünk (zöld nélkül). 2 liter vízbe beleteszünk 1,5 kg cukrot, majd amikor már forr, akkor a szirmokat és egy vaníliarúd kikapart belsejét. Lassú tűzön addig forraljuk amikor kb. a felét kapjuk az eredeti mennyiségnek. Egy éjszakán keresztül állni hagyjuk, és másnap hozzáadunk egy narancs (nem kell túl nagy), és egy citrom kifacsart levét. Alaposan összekeverjük és közepes lángon újra felforraljuk, majd steril üvegekbe töltjük és dunsztba tesszük.

 

Akácsörhöz mindig marad a lekvárkészítésből 15-20 fürt akácvirág, amelyet leszedünk a száráról és kevés vízzel össze turmixoljuk, majd 15-20dkg akácmézzel együtt a kb.1,5 liternyi vízhez adjuk. Hozzáadunk fél-egy mokkás kanálnyi sörélesztőt, cukrot, egy nagy citrom levét, és kb. a fél citrom megpucolt héját. Alaposan összerázzuk, és 2 napig állni hagyjuk. Mielőtt leszűrjük, hűtsük le, hogy az erjedés befejeződjön.

 

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 × 2 =