Nagymamám praktikái! A méz szerepe a szépségápolásban.

Tej és méz keverékével kiváló hidratálót készíthetünk. Fél liter tejbe 2 evőkanál mézet keverjünk és öntsük a fürdővizünkbe. Ez a fürdő rugalmassá teszi bőrünket.

Arcpakolás száraz bőrre: A meghámozott és lereszelt uborkát egy evőkanál mézzel keverjük el. Az arcunkra kenve fedjük le, majd a pakolást húsz perc után szűrt, vagy előzőleg felforralt és lehűtött vízzel mossuk le.

Ha ajkaink kiszáradtak, tegyünk egy kis mézet rá, nyelvünkkel simítsuk el, s ezután ajkaink ismét puhák lesznek. A méz gyulladáscsökkentő hatása miatt gyógyítja ajkunkon az apró berepedéseket.

Bőrfrissítő pakolás: 3-4 kanál túrót (száraz bőrre zsíros, zsírosra sovány túró), 1 kávéskanál mézzel keverjünk össze jó alaposan. Ezt a túrós mézet vigyük fel az arcra, kihagyva a szem környékét. 20 perc múlva bő langyos vízzel öblítsük le. Ezek után áttörölhetjük az arcot a bőrtípusnak megfelelő arcvízzel, vagy tonikkal. Befejezésül kenjünk fel vékony rétegben hidratálókrémet.

A hideg szél és a száraz szobalevegő nemcsak a bőrnek, de a hajnak is komoly megterhelés. Természetes vitalizáló módszer a fáradt, igénybe vett hajra a mézes-ecetes hajmosás.
Keverjünk össze egy teáskanál mézet fél teáskanál ecettel és fél liter meleg vízzel! Hajmosás után erősítőként vigyük fel.

Hidratáló, fényesítő pakolás: Egy kispoharas joghurt felét keverd el három evőkanál mézzel és egy evőkanál citromlével. A joghurt a hajvégek sprőd érzetét tompítja, a méz hidratálja, a citrom fényesíti. Kb. fél órára zuhanysapka alatt hagyd dunsztolódni, és utána alaposan öblítsd ki.

Töredezett hajra, hajvég ápolónak: 1 teáskanál mézet és 1 tojást összekeverünk, hozzá adunk 2 evőkanál olívaolajat. A pakolással jól bedörzsöljük a hajvégeket, és kb. 20 percig zuhanysapka alatt dunsztoljuk. A hatóidő letelte után alaposan leöblítjük.

A mézet fénytől védve, hűvös, száraz helyen tároljuk. Vegyük figyelembe, hogy könnyen átveszi a nedvességet és az idegen illatokat. Két éven át is eltartható és fogyasztható anélkül, hogy minősége romlana. Ha mégis kristályossá válna, csak meleg vizes lábasba állítod az üveget, és hamarosan újra folyékony állagú lesz.

A méz tárolására legjobb az üvegedény. Ne tároljuk fémes edényben, mert oxidálódhat.

Méz szerepe a konyhában:

Kiváló a sütemények édesítésére. Ha a tésztába mézet teszünk, a receptben előírt cukormennyiség fele is elegendő.

A mézzel készülő sütemény nyerstésztája rugalmas lesz, nem törik és nem morzsálódik.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

18 − 5 =