Napégés kezelése házilag, Nagymamám módszerével

A földeket akik művelték gyakorta leégtek, és nem volt naptejük amivel megelőzhették volna. Ha már megesett a baj, a következő praktikákat használták.

A konyhasó minden háztartásban kéznél volt. 2 liter vízben 1 kg sót feloldottak, lepedőt belemártottak, és kicsavarás után betekerték a megégett testet.

A körömvirág szinte minden virágoskertben megtalálható volt. Teájával borogatták kívülről a leégést, és fogyasztották belsőleg is a teát, hiszen nagyon jó gyulladás gátló és antibakteriális hatása van. Akkor szinte minden háztartásban készítettek körömvirág kenőcsöt és ezzel is kenegették a megégett bőrfelszínt.

Komolyabb leégésnél alkohollal kenték be a bőrfelszínt, hiszen nagyon jól hűsített és megszüntette az égésérzetet, valamint gyorsította a gyógyulást.

A jó öreg szódabikarbóna is segítségre volt akár borogatásként akár fürdővíznek elkészítve.

A borogatáshoz kb.2,5 liter víz,25 dkg szódabikarbóna, esetleg kamillatea, és körömvirág tea keverékét használták.

Fürdővízhez is elég ez a mennyiség, de itt figyeljünk arra, hogy a testhőmérsékletünknél kicsivel hűvösebb vízbe feküdjünk, és ezt lassan, de folyamatosan hűtsük tovább. Ne ücsörögjünk sokáig az elhűlt vízben!

A húzódó, égő érzést enyhíthették tejföllel és aludttejjel. Bármelyiket használjuk, vastag rétegben kenjük fel, bár a szaga 15 perc után már nem túl kellemes, de a hatás miatt megéri.

A fájó égő érzést burgonya vagy uborka szeletekkel borogatták, ezzel hűtötték a felhevült szöveteket.

Ha mindenütt leégtek, zablisztet tettek a hűvös fürdővízbe.

Ma reneszánszát éli az aloe vera, hiszen nagyon sok háztartásban, cserépben nevelik. Hámozzuk meg a növény levelét, és zselés belsejével borogassuk be a megégett bőrfelszínt.

0 hozzászólások

Válasz

Szeretnél te is hozzászólni?
Regisztrálj ingyenesen!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

20 − 18 =