Tökmagolaj gyógyhatásai

A tökmagolaj hatása gyógyászati szempontból mindkét nemnél egyaránt jelentős, hiszen a koleszterinszint csökkentése, a szívinfarktus kialakulásának megelőzése, az agyi keringés optimális állapotának fenntartása nem köthető nemi jegyekhez.

A prosztatabántalmak, hólyag, húgyúti betegségek kezelésében különleges gyógyhatást tulajdonítanak neki. Ma Magyarországon – egy tanulmány szerint – a 40-60 év közötti férfiak 60%-ának, a 60-70 év közötti férfiak 75%-ának van valamilyen mértékű prosztata megnagyobbodása vagy gyulladása.

Hölgyek számára talán leginkább szépségük megőrzésében van szerepe a zöld olajnak, hiszen annak rendszeres fogyasztása véd a szabadgyököktől, melyek például az öregedési folyamatokért felelősek.( E-vitamin, A-vitamin, Szelén, Koenzim-Q9). A tökmagolaj rendkívül gazdag olyan antioxidánsokban, amelyek segítenek megkötni ezeket a bizonyos szabadgyököket. A profi szépségipar egyik jelentős alapanyaga éppen ezért a hidegen sajtolt tökmagolaj.

Egyedülálló módon nemcsak zsírban, hanem vízben oldódó antioxidánsok is találhatók benne – ezek a szervezetünk immunrendszerének védelme miatt fontosak.

Vitamintartalma  (B1, B2, B3, B4, B5, B6, C –vitamin), a legyengült szervezet általános erősítését segíti elő.

Nyomelemekben, ásványi anyagokban – nátrium, kalcium, magnézium, cink, réz, vas, mangán- nagyon gazdag.

Egyes tanulmányok szerint a tökmagolajban található E-vitaminnak a nemi vágy megszületésében is szerepe van, ezért akik a zöld olajat fogyasztják, azoknak a szexuális életük pezsgőbbé, olajozottabbá válik, ráadásul természetes módszerekkel.

A népi gyógyászat szerint a tökmagolaj telítetlen zsírsav tartalma miatt könnyíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, erősíti a szívet.

E – vitamin tartalma magzatvédő hatású, így fontos szerepet játszik a terhesség korai szakaszában a spontán vetélések kivédésében. F-vitamin tartalma rendkívül fontos a magzati idegrendszer kifejlődésében.

Kutatások szerint a depresszióra is jó- a máj kiváló méregtelenítője, regenerálója – sebregeneráló és féregűző hatású.

A tökmagolaj jótékony hatását a fitoszterineknek tulajdonítják. 45-54%-os zsírtartalom, olajában 53% telítetlen zsír található (45% linolsav).

A fitoszterinek koleszterinszintet csökkentő hatása szintén figyelemre méltó. Különlegesség, hogy a tökmagban elsősorban D-7-sterolok találhatók, amelyek a természetben ritkán fordulnak elő. E táplálkozás-élettani előnyeit használják ki akkor, amikor a szívérrendszeri megbetegedéseknél, a magas vérzsír szintek kezelését szolgáló étrendekbe illesztik.

Évezredek óta használják a tökmagolajat, méregtelenítésre. Egy kanálnyi olajat a szánkba kell venni, és legalább tíz percig forgatni, „rágni” kell! Majd, ha a színe fehér lett, ki kell köpni, és alaposan kimosni a szájüregünket,  lemosni a nyelvünket. Ezt a kúrát addig kell folytatni, amíg fehér színű a „megrágott” olaj. A nyelv lepedéktől való megtisztítására is kiváló.

A tökmagolaj kifejezetten finom, selymes, zamatos. Aki mégsem kedveli, és semmiképp sem tud megbarátkozni vele, a szükséges napi tökmagolaj adagját egyszerűen, kapszula formájában is magához veheti. Akinek azonban ideje és kedve is van, no meg szereti a friss zöld salátákat, annak bármely más olaj helyett bátran ajánlom salátaöntetként is. A zöld csodaszer nagyon vékonyan, kenyérre kenve, vaj helyett is megállja a helyét.